A világ számos országában folyamatosan jelennek meg új edzésmódszerek, eszközök a propriocepció, a hatodik érzék, vagy a „saját test-érzés” fejlesztésére. A versenysportban kutatások igazolják, hogy a még olyan sérülésveszélyes sportágakban is, mint a labdarúgás, kézilabda, röplabda, minimálisra lehet csökkenteni a különböző térd, boka, váll, gerinc és izom sérülések számát ezekkel az edzésmódokkal. 

Számos kiemelt terület van a labdával játszott sportokban amire érdemes figyelmet fordítani. A Bosu termékei mind a készségfejlesztésben mind a balesetek megelőzésében és a rehabilitációs folyamatban is kiemelt szerepet játszik.

Utánpótlás nevelés 

A gyermekkorban helyesen fejlesztett test tudat elengedhetetlen a sikeres karrierhez. A versenyző jobban tudja irányítani testét, jobb lesz a mozgáskoordinációja, kevésbé lesz hajlamos a sérülésekre. 

Prevenció 

A legdrágább sportoló a sérült sportoló, szokták mondani. Az Bosu egyensúly tréneren végzett edzésnek köszönhetően megerősödnek az ízületi tokok, javul a koordináció és fejlődik a testtudat. Ezért a versenyző az egyébként balesetet okozó helyzetben még képes lesz menteni egy esést, vagy helyesen koordinálni a testét ahhoz, hogy el tudja kerülni a sérülést.

Koordináció – Testtudat 

A test tudat fejlesztése az igazi Bosu erősség, hiszen ezért fejlesztették ki az eszközt. Sok olyan tulajdonság létezik amelynek eredménye ezen képesség erősödésének hatása. Szerte a világon beépítették az élsportolók felkészülésébe, hiszen az agy összeköttetése a testtel a legfontosabb tulajdonsága egy sportolónak.