Ebben az életszakaszban fejlődik legintenzívebben az idegrendszer. A finom mozgások elsajátításának képessége határozza meg mennyire lesz valaki képes aprólékos mozdulatokra, mennyire lesz képes irányítani saját testét. A megfelelő minőségben kialakított agy – idegrendszer – izom kapcsolat egy életen át segíti a szervezetet. 

Az olvasás és az írás képessége nagymértékben függ az idegrendszer és az egyensúlyközpont fejlettségétől. Ezért is használják terápiás célokra is a Bosu-t, olvasási és írási nehézségeknél.

A megfelelő mozgáskoordináció miatt a gyermek ügyesebb lesz az összes sportágban, több kedve lesz a mozgást igénylő sportágakhoz, így energikusabb és lendületesebb életet tud élni, amely feltétele a sikeres boldogulásnak. 

Az ízületi tokok a talpboltozatok, a törzset tartó mély-izmok megerősödésével a testet tartó vázrendszer egészségesen tud fejlődni. Helyes testtartást és egészségesen terhelhető testet kapunk eredményül, amely számos ma ismert népbetegség elkerülését eredményezi. Ezt már óvodás korban el kell kezdeni.