Labdarúgás:

Elrugaszkodás: A talajtól való elrugaszkodás, szinte minden pillanatban jelen van. Amikor „levesszük a labdát” vagy éppen amikor felugrunk egy „fejesre”. Ilyenkor a talajtól való elrugaszkodásunk határozza meg, hogy sikeresen tudjuk e végrehajtani az eltervezett mozgást. Aki instabil felületről biztosan tudja kivitelezni a mozgást, nagyobb eséllyel lesz képes stabil felületről. 

Lövő feladatok: Nincs labda rúgás lövés nélkül. És nincsen meccs félre lőtt labdáknál. Sokszor milliméterek hiányoznak, amik annak is köszönhetőek, hogy a mozgás megkezdése és a lövés pillanata között megváltozik valami, és erre már nem tud reagálni a játékos. Ezt a képességet fejleszti a Bosu egyensúly tréning, úgy hogy instabil felületet hoz létre a lövés pillanatáig, tehát folyamatosan változik a sportoló mozgás közben lévő helyzete. Erősítés – Állóképesség: A sport alapfeltétele, hogy jó állóképességünk legyen, hiszen a kifáradt izmok, sokszor remegnek, elzsibbadnak, és nem tudjuk megfelelően koordinálni. Amikor már edzés közben hozzászokik az izom az apró remegésekhez mozgásokhoz játék közben könnyebben tudja lereagálni a mikro mozgásokat amelyek befolyásolhatják a játék közben elindított mozgás kimenetelét.

Kosárlabda:

A kosárlabdában sincs ez másképpen. Igaz a felső testtel dolgozik a versenyző, de szinte minden egyes mozgását lábból indítja el. Az egyensúlyát keresve, áthelyezve egyik lábról a másikra. Tehát kiemelten fontos, hogy egyensúly vesztés pillanatában is tökéletesen be tudja fejezni a gyakorlatot. Ez az a képesség ami megkülönbözteti a sztár játékosokat a tömegtől.  

Labda vezetés: A labda vezetés készség szinte gyakorolható be, ha a Bosu egyensúly trénert aljára állunk, és közbe gyakoroljuk a pattogtatást. Ilyenkor az agyunk az eddig a figyelem fókuszában álló pattogtatást áthelyezi a készség szintű feladatok közé, és elkezdi az új munkáját. Megtalálja az egyensúlyt, a folyamatosan billegő instabil felületen. Tehát a gyakorlat célja, hogy még jobban készség szinten működön a labda kezelésének reflexe!

Dobó feladatok: Az nyer meccset aki a legtöbbet dobja. Sajnos edzés közben nehéz modellezni azt a váratlanságot, ami egy valós játék közben zajlik. Erre tökéletes eszköz a Bosu egyensúly tréner, hiszen az instabil közegen végzett dobásoknál nem kiszámítható, hogy éppen melyik irányba fogunk elbillenni, mégis tökéletesen be kell fejezni a gyakorlatot.  A feladat gyakorlásával lehetővé válik, hogy kifinomultabban tudjon a sportoló játék közben reagálni a változásokra (ütközések, ütem váltások stb..),és tökéletes útvonalon eldobni a labdát.  Erősítés – Állóképesség: Az izom az egyensúly tréneren megtanulja, hogyan reagáljon, és vigye végbe a tökéletes mozgástartományt, úgy hogy közben folyamatosan külső behatások érik.